Psychosomatische Oefentherapie

Voor positieve gezondheid en zorg voor jezelf

Psychosomatische Oefentherapie is een specialisme waarin de relatie tussen lichamelijk en psychisch functioneren en gedrag samenkomt. Het richt zich op het herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning, zoals bij stress en overbelasting. Als er sprake is van te veel of langdurige stress of spanning, kunnen het lichaam (soma) en de geest (psyche) zich onvoldoende herstellen. Dit kan leiden tot een breed scala aan symptomen en verminderde prestaties. 


Psychosomatische Oefentherapie biedt inzicht in de onderliggende oorzaken van deze klachten. Met de behandeling versterk je je persoonlijke kracht en kwaliteit. Het biedt een totaaloplossing voor zowel de lichamelijke klachten, als de achterliggende problematiek. Na het intakegesprek stellen we samen een behandelplan op. Daarin staat jouw situatie centraal en bekijken we welke factoren een rol spelen in het ontstaan van de klachten en welke het herstel belemmeren. 


We vergroten het besef van de invloed van stressfactoren op jouw klachten, door deze te zien, voelen en ervaren. Tevens belichten we de rol die emoties, gedachten en gedrag spelen in jouw situatie. Doel is om jouw functioneren te verbeteren, zowel fysiek als mentaal. Door goed voor jezelf te zorgen, hervind je je balans en verbetert je kwaliteit van leven.

Bij welke klachten?


Psychosomatische Oefentherapie is breed inzetbaar bij diverse klachten. Denk hierbij aan vermoeidheidsklachten, angst- en paniekklachten, overspannenheid, burn-out, ademhalingsklachten, hyperventilatie, aanhoudende hoofdpijn- of rugklachten. 

Doel Psychosomatische Oefentherapie 

  • Je voelt je sterker en energieker. 
  • Je ervaart duidelijker wat je voelt en wilt. 
  • Je kunt met meer zelfvertrouwen keuzes maken. 
  • Je zorgt beter voor jezelf door je eigen grenzen te bewaken.
  • Je voelt je prettiger en meer in balans.


De behandeling

Lichaamswerk

We vergroten je bewustzijn van lichamelijke stresssignalen en emoties. Je herkent de signalen die je lichaam afgeeft en voelt waar je grenzen liggen. Zo kun je je systeem kalmeren en je evenwicht hervinden.

We doen dit met behulp van:

  • Lichaamsbewustwording: mindfulness, focussen, ademhaling. 
  • Ontspanningsoefeningen: autogene training, methode Jacobson, visualisatie.
  • Stressprovocatie, expressie oefeningen, assertiviteitstraining.
  • Haptonomie: technieken om in contact te komen met je gevoel. 
  • Ontspanning in actie: vanuit zelfvertrouwen communiceren en handelen. 

Gesprekken 

We schetsen een helder beeld van je situatie. Zo krijg je meer controle over je klachten en kun je naar een oplossing toewerken. Via verschillende technieken vergroten we je bewustzijn van gedachten, emoties en gedrag. 


Cognitieve gedragstherapie

Deze aanpak biedt handvatten om meer inzicht te krijgen in eigen handelen. 


Brein- en pijneducatie 

Kennis van de werking van het zenuwstelsel en de hersenen biedt meer inzicht in het lichaamsproces dat zich afspeelt rondom overbelasting en pijn.


Taakgerichte opdrachten 

Om meer controle te krijgen op stressvolle situaties.

Benieuwd of Psychosomatische Oefentherapie iets voor jou is? Neem gerust contact op.