Slaapproblematiek is een veel gehoorde klacht bij mij in de praktijk. Recente cijfers wijzen uit dat meer dan 1 miljoen Nederlanders te kampen heeft met slaapproblemen.

Heeft u slaapproblemen omdat u bijvoorbeeld niet kan inslapen, heel licht slaapt waardoor u veel wakker wordt gedurende de nacht of juist heel vroeg wakker wordt? Of is er sprake van een combinatie van deze factoren, dan zou slaapoefentherapie iets voor u kunnen zijn.

Slaapproblemen kunnen het gevolg zijn van:

  • Spanningen of zorgen
  • Lichamelijke klachten (pijn, benauwdheid of jeuk)
  • Verstoord dag- en nachtritme (door ploegendiensten, jetlag of slapen overdag)
  • Voorbeelden van ongunstige leefstijl: laat en zwaar tafelen, alcoholgebruik en/of koffiedrinken voor het naar bed gaan.
  • Activiteiten hebben vlak voor het slapen gaan, zoals laat op de avond sporten/vergaderen, intensief gebruik van smartphone/laptop.

Samen met de oefentherapeut wordt er gekeken naar het slaappatroon en de slaapgewoonten; we brengen de factoren die de oorzaak zijn voor de slaapproblemen in kaart. De behandeling richt zich op:

  • Slaapeducatie: inzichten die gezond slaapgedrag bevorderen en inzicht in hoe uw klachten samenhangen met uw slaapproblemen.
  • Slaaphygiëne: is de kamer goed geventileerd en voldoende donker.
  • Het helpen bij een cognitieve gedragsverandering die gericht is op het neutraliseren an die gedachten die het slaapprobleem in stand houden.
  • Bioritme in kaart brengen.
  • De mate van alertheid (arousal), stress en spanning: ontspannings- & ademhalingsoefeningen.

Vergoedingen en Tarieven

Oefentherapie Mensendieck en Psychosomatisch Oefentherapie worden vergoed door uw zorgverzekering (paramedische zorgverlening). Voor kinderen tot 18 jaar vindt de vergoeding plaats vanuit de basisverzekering en voor personen vanaf 18 jaar vanuit de aanvullende verzekering. Check hiervoor uw polisvoorwaarden want het aantal te vergoeden behandelingen kan verschillen per zorgverzekeraar.

Hier vind u een overzicht van de hoogte van de vergoeding cq het aantal behandelingen wat wordt vergoed per zorgverzekeraar in een overzicht van Independer.

Indien de behandelingen buiten de Aanvullende verzekering vallen, hanteer ik de volgende tarieven:

Sessie Oefentherapie Mensendieck€37,50
Screening en onderzoek€47,50
Sessie Psychosomatische Oefentherapie & Slaapoefentherapie€47,50

U kunt bij uw huisarts of specialist om een verwijzing vragen, maar u kunt ook zelf een afspraak maken via het invulformulier.