Psychosomatische Oefentherapie richt zich op het herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en het versterken van de persoonlijke kracht en kwaliteit.

Stress moet aan en uit kunnen

Stress, je hebt er dagelijks mee te maken. Er is niets aan de hand als wij ons goed voelen. Stress kan zelfs gezond zijn. Wij hebben het soms nodig om goed te presteren, onszelf te motiveren en het beste uit ons zelf te halen. Stress wordt ongezond als stress niet afgewisseld wordt met ontspanning en herstel. Oftewel stress moet aan en uit kunnen. Zodra er sprake is van teveel of langdurige stress, dreigt het gevaar dat lichaam en geest onvoldoende herstellen, met als gevolg lichamelijke en/of psychische klachten en verminderde prestaties.

Hoe meer wij uit balans raken en onze kracht verliezen, hoe meer signalen van stress wij afgeven. In veel gevallen is er sprake van een combinatie van lichamelijke- (somatische) en psychische klachten, vandaar dat we dan spreken van psychosomatische klachten.

Voor wie en wanneer?

Wanneer u last heeft van vermoeidheidsklachten, angst- en paniekklachten, overspannenheid, burn-out, ademhalingsklachten, hyperventilatie, hoofdpijnklachten of rugklachten.

Psychosomatische behandeling

De behandeling is gericht op herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning. De behandeling biedt een totaaloplossing door de aandacht voor zowel de lichamelijke klachten als de achterliggende psychosociale problematiek.

Na het intake-gesprek stellen we samen een behandelplan op waarin de hulpvraag centraal staat.

De behandeling bestaat uit:

Therapeutisch lichaamswerk: ontspannings-, en aandachtoefeningen leren u weer in balans, tot rust en in uw kracht te komen.

Therapeutische gesprekken geven u een helder beeld van uw probleem, waardoor u beter in staat bent om te gaan met uw situatie en om naar een oplossing toe te werken.

Cognitieve gedragstherapie geeft u meer inzicht in uw gedachten, emoties en handelen.

Corpus onderzoek:

Het CORPUS onderzoek is een wetenschappelijk onderzoek van het Amsterdam UMC locatie VUmc in samenwerking met het Radboud UMC en de Hogeschool van Amsterdam, naar psychosomatische therapie bij cliënten met langdurig bestaande lichamelijke klachten. Lees verder over dit onderzoek.

Vergoedingen en Tarieven

Oefentherapie Mensendieck en Psychosomatisch Oefentherapie worden vergoed door uw zorgverzekering (paramedische zorgverlening). Voor kinderen tot 18 jaar vindt de vergoeding plaats vanuit de basisverzekering en voor personen vanaf 18 jaar vanuit de aanvullende verzekering. Check hiervoor uw polisvoorwaarden want het aantal te vergoeden behandelingen kan verschillen per zorgverzekeraar.

Hier vind u een overzicht van de hoogte van de vergoeding cq het aantal behandelingen wat wordt vergoed per zorgverzekeraar in een overzicht van Independer.

Indien de behandelingen buiten de Aanvullende verzekering vallen, hanteer ik de volgende tarieven:

Sessie Oefentherapie Mensendieck€37,50
Screening en onderzoek€47,50
Sessie Psychosomatische Oefentherapie & Slaapoefentherapie€47,50

U kunt bij uw huisarts of specialist om een verwijzing vragen, maar u kunt ook zelf een afspraak maken via het invulformulier.