Psychosomatische Oefentherapie

Psychosomatische Oefentherapie richt zich op het herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en het versterken van de persoonlijke kracht en kwaliteit.

Stress moet aan en uit kunnen

Stress, je hebt er dagelijks mee te maken. Er is niets aan de hand als wij ons goed voelen. Stress kan zelfs gezond zijn. Wij hebben het soms nodig om goed te presteren, onszelf te motiveren en het beste uit ons zelf te halen. Stress wordt ongezond als stress niet afgewisseld wordt met ontspanning en herstel. Oftewel stress moet aan en uit kunnen. Zodra er sprake is van teveel of langdurige stress, dreigt het gevaar dat lichaam en geest onvoldoende herstellen, met als gevolg lichamelijke en/of psychische klachten en verminderde prestaties.

Hoe meer wij uit balans raken en onze kracht verliezen, hoe meer signalen van stress wij afgeven. In veel gevallen is er sprake van een combinatie van lichamelijke- (somatische) en psychische klachten, vandaar dat we dan spreken van psychosomatische klachten.

Voor wie en wanneer?

Wanneer u last heeft van vermoeidheidsklachten, angst- en paniekklachten, overspannenheid, burn-out, ademhalingsklachten, hyperventilatie, hoofdpijnklachten of rugklachten.

Psychosomatische behandeling

De behandeling is gericht op herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning. De behandeling biedt een totaaloplossing door de aandacht voor zowel de lichamelijke klachten als de achterliggende psychosociale problematiek.

Na het intake-gesprek stellen we samen een behandelplan op waarin de hulpvraag centraal staat.

De behandeling bestaat uit:

Therapeutisch lichaamswerk: ontspannings-, en aandachtoefeningen leren u weer in balans, tot rust en in uw kracht te komen.

Therapeutische gesprekken geven u een helder beeld van uw probleem, waardoor u beter in staat bent om te gaan met uw situatie en om naar een oplossing toe te werken.

Cognitieve gedragstherapie geeft u meer inzicht in uw gedachten, emoties en handelen.

Oefentherapie-Mensendieck

Oefentherapie Mensendieck is een paramedische behandelmethode gespecialiseerd in houding en beweging. Pijnklachten kunnen ontstaan door verkeerde houding en/of bewegingen. Ook kunnen klachten ontstaan door te veel spierspanning. Het bewust worden van hoe je in het dagelijks leven staat of beweegt, in combinatie met oefeningen, zal de klachten doen verminderen.

Voor wie en wanneer?

Je kan hierbij denken aan klachten zoals: rugklachten, nekklachten, hoofdpijnklachten, schouder-, nek- en armklachten, bekkenklachten, zwangerschapsklachten, spanningsklachten en chronische klachten.

Slaaptherapeut

Heeft u slaapproblemen ofwel heeft u moeite met inslapen, doorslapen, wordt u te vroeg wakker of combinaties hiervan? Krijg meer inzicht en grip op uw nachtrust zodat u weer in een positieve spiraal terecht komt.

Zowel lichamelijke als de mentale klachten worden in kaart gebracht, inzichtelijk gemaakt, aangepakt en opgelost. Kortom: goed slapen kunt u leren!

Vergoedingen en Tarieven

Oefentherapie Mensendieck en Psychosomatisch Oefentherapie worden vergoed door uw zorgverzekering (paramedische zorgverlening). Voor kinderen tot 18 jaar vindt de vergoeding plaats vanuit de basisverzekering en voor personen vanaf 18 jaar vanuit de aanvullende verzekering. Check hiervoor uw polisvoorwaarden want het aantal te vergoeden behandelingen kan verschillen per zorgverzekeraar.

Hier vind u een overzicht van de hoogte van de vergoeding cq het aantal behandelingen wat wordt vergoed per zorgverzekeraar in een overzicht van Independer.

Sinds juli 2008 heeft u geen verwijzing meer nodig van uw huisarts of specialist. U kunt zelf een afspraak maken bij de therapeut.